Analyser gjort av Nofima i forbindelse med forskningsprosjektet Catch, viser at økte salgspriser på levendetorsk til en viss grad veier opp for økte fangstkostnader.

Prosjektet har gitt bedre kunnskap om kostnadene og inntektene ved fangst av levende torsk.

- Konklusjonen er at økte salgspriser delvis har veid opp for kostnadene, men at verdien av kvotebonus har vært viktig for at levendefangst skal være økonomisk attraktivt. Viktigste kostnadskomponenter er redusert fangsteffektivitet som gir økt fangsttid og lott, sier forsker Øystein Hermansen i en pressemelding.

Økte landinger

Han legger til at også økte kostnader til drivstoff, avgifter, forsikring, vedlikehold og avskrivninger drar opp kostnadsbildet. 

Kvotebonus-ordningen har vært effektiv for å øke landingene av levende torsk, og har dannet grunnlaget for god kunnskapsfremgang om fangst, akklimering og korttidslagring, viser Nofima til. Verdien er svært stor med over tre kroner per kilo torskekvote som avsettes av fartøyet.

Betydning for verdien

Hvordan avregningen av kvote skal gjennomføres, har stor betydning for verdien av kvotebonus-ordningen.

I dag tillates det at fartøyet eier fisken gjennom en stor del av lagringsprosessen og at kvoten avregnes i sløyd vekt av fisken som tas ut av merden etter lagring. Dette medfører at biomassenedgang som følge av dødelighet og redusert individvekt ikke belastes fartøyets kvote.

- Fiskeridirektoratet har foreslått å kvoteavregne basert på levende vekt som settes i merd. Slik vi ser det vil dette vil redusere verdien av virkemiddelet og levendefangst, sier Hermansen.

Forskeren konkluderer med at ordningen med kvotebonus gjør levendelagring lønnsomt, men bare marginalt.

Nofima viser til at lagringsøkonomi er viktig for aktørene som skal holde på med levendefangst og lagring. 

Bedre kunnskap om bioøkonomiske konsekvenser av lagring er viktig, ifølge forskerne. Det inkluderer biologiske forhold som dødelighet og vektutvikling, arbeidsbehov og kostnader til anlegg og drift.

Hvilke salgspriser som kan oppnås er svært viktig. Sistnevnte avhenger av kvalitet, størrelse og tidspunkt for slakting, viser Nofima til.