Lerøy skal oppgradere sine to filetfabrikker i Nordland for over 100 millioner kroner den kommende tida. Hovedsatsinga gjøres i Stamsund i Lofoten, hvor hele anlegget skal oppgraderes og produksjonen legges om.
Skal produsere fiskemat
Sjømatkonsernet skriver i en pressemelding at det skal satses mer på spiseklare produkter.
– Produksjonen i Stamsund legges om for å få en bedre markedstilpasset produktsammensetning, herunder trekke hvitfiskproduksjonen nærmere konsumklare produkter. Det er vårt mål at satsingen skal gi bedre resultater og mer stabile helårsarbeidsplasser, sier konserndirektør for hvitfisk i Lerøy Seafood Group ASA, Webjørn Barstad, i pressemeldingen.
Det skal i tillegg til filet produseres fiskemat, som fiskekaker, fiskepudding og fiskeboller, sier Barstad til Lofotposten (krever abonnement).
– Vi retter oss mot et annet segment enn det som Insula produserer for i Storeidøya. I dag så kjemper vi stort sett i samme marked som produkter fra lavkostland. Lerøy har stor suksess med spiseklare produkter av rødfisk. Målet er å få til noe av det samme med hvitfisken. Anlegget i Stamsund vil bruke både eget råstoff og få råstoff tilført. Vi har stor på denne satsingen, sier Barstad til Lofotposten.
Færre ansatte
Når ombyggingen er ferdig, vil det imidlertid være behov for færre ansatte.
– Men det legges opp til at antall årsverk etter ombyggingen skal bli om lag som i dag, men med flere helårsarbeidsplasser og mindre bruk av permitteringer. Så får fremtiden vise hva mer vi klarer å skape. Mer stabile helårsarbeidsplasser er noe av det som etterspørres mest. Med satsingen i Stamsund har Lerøy som mål å oppnå større stabilitet i sysselsettingen gjennom året, sier Barstad.
Til Lofotposten sier han det er vil være behov for 15–20 færre ansatte etter ombyggingen. Han varsler også at det vil komme permitteringer i Stamsund i byggeperioden, som etter planen skal starte til høsten.
– Det er aldri hyggelig å gå til permitteringer, men vi kan ikke drive fabrikken mens oppgraderingen pågår, sier Barstad i pressemeldingen.
- Les også:
Oppgraderer også på Melbu
Barstad sier oppgraderingen i Lofoten vil gi positive virkninger for fabrikken på Melbu i Vesterålen, da de på grunn av plassmangel vil flytte deler av dagens filetproduksjon i Stamsund til filetfabrikken på Melbu.
– Det er allerede bebudet en oppgraderingplan for anlegget på Melbu. Dette vil bidra til å sikre grunnlaget for anlegget videre fremover, sier Barstad.
- Les også: