Lerøy skal oppgradere sine to filetfabrikker i Nordland for over 100 millioner kroner den kommende tida. Hovedsatsinga gjøres i Stamsund i Lofoten, hvor hele anlegget skal oppgraderes og produksjonen legges om. 

Skal produsere fiskemat

Sjømatkonsernet skriver i en pressemelding at det skal satses mer på spiseklare produkter. 

– Produksjonen i Stamsund legges om for å få en bedre markedstilpasset produktsammensetning, herunder trekke hvitfiskproduksjonen nærmere konsumklare produkter. Det er vårt mål at satsingen skal gi bedre resultater og mer stabile helårsarbeidsplasser, sier konserndirektør for hvitfisk i Lerøy Seafood Group ASA, Webjørn Barstad, i pressemeldingen.   

Det skal i tillegg til filet produseres fiskemat, som fiskekaker, fiskepudding og fiskeboller, sier Barstad til Lofotposten (krever abonnement)

– Vi retter oss mot et annet segment enn det som Insula produserer for i Storeidøya. I dag så kjemper vi stort sett i samme marked som produkter fra lavkostland. Lerøy har stor suksess med spiseklare produkter av rødfisk. Målet er å få til noe av det samme med hvitfisken. Anlegget i Stamsund vil bruke både eget råstoff og få råstoff tilført. Vi har stor på denne satsingen, sier Barstad til Lofotposten

SATSER I NORDLAND: Konserndirektør for hvitfisk i Lerøy Seafood Group ASA, Webjørn Barstad, sier han har stor tro på anleggene i Nordland, men at det er behov for å styrke driftsgrunnlaget. Foto: Lerøy

Færre ansatte

Når ombyggingen er ferdig, vil det imidlertid være behov for færre ansatte.

– Men det legges opp til at antall årsverk etter ombyggingen skal bli om lag som i dag, men med flere helårsarbeidsplasser og mindre bruk av permitteringer. Så får fremtiden vise hva mer vi klarer å skape. Mer stabile helårsarbeidsplasser er noe av det som etterspørres mest. Med satsingen i Stamsund har Lerøy som mål å oppnå større stabilitet i sysselsettingen gjennom året, sier Barstad. 

Til Lofotposten sier han det er vil være behov for 15–20 færre ansatte etter ombyggingen. Han varsler også at det vil komme permitteringer i Stamsund i byggeperioden, som etter planen skal starte til høsten.  

– Det er aldri hyggelig å gå til permitteringer, men vi kan ikke drive fabrikken mens oppgraderingen pågår, sier Barstad i pressemeldingen.

Oppgraderer også på Melbu  

Barstad sier oppgraderingen i Lofoten vil gi positive virkninger for fabrikken på Melbu i Vesterålen, da de på grunn av plassmangel vil flytte deler av dagens filetproduksjon i Stamsund til filetfabrikken på Melbu.  

– Det er allerede bebudet en oppgraderingplan for anlegget på Melbu. Dette vil bidra til å sikre grunnlaget for anlegget videre fremover, sier Barstad.