Omlag 13.600 oppdrettsfisk ble i 2017 undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Nå melder Havforskningsinstituttet (HI) at resultatene viser at nivåene av miljøgifter er under EUs grenseverdi. Det ble heller ikke funnet spor av ulovlige legemidler i oppdrettsfisken.

Stabile nivåer

 Over 90 prosent av prøvene i overvåkningen er laks, mens resten av prøvene er av regnbueørret, kveite, torsk, piggvar eller røye.

Fisken ble sjekket for dioksin- og dioksinlignende PCB, tungmetaller, pesticider og bromerte flammehemmere. Ingen av miljøgiftene hadde nivåer som var over EU sin maksimumsgrense der det er satt, ifølge HI.

– Vi har tidligere sett en nedgang i nivået av enkelte miljøgifter. Denne nedgangen har stoppet opp for flere av miljøgiftene, og nivåene har vært stabil de siste årene, sier forsker Rita Hannisdal.

Rester av lusemidler

I 16 av prøvene ble det funnet rester av lusemidler. 14 av prøvene hadde rester av lusemiddelet emamektin, mens én prøve hadde rester av cypermetrin og én inneholdt diflubenzuron. Ingen av prøvene var over EU sine grenseverdier, viser HI til.

– Vi analyserte også over 1000 samleprøver for stoffer som ikke er lov å bruke til oppdrettsfisk, og vi fant ikke rester av hverken ulovlige legemidler eller veksthormoner, sier Hannisdal.

Det ble heller ikke funnet rester av antibiotika i noen av prøvene.