Sjømat Norge, som organiserer både rekeindustrien og havbruksnæringen, viser til at de ser alvorlig på meldingene om dårlige rekefangster. Organisasjonen ber Nærings- og fiskeridepartementet øke forskningsinnsatsen spesielt på rekebestandene, men også på flere feltforsøk for å få fastlagt nærmere lusemidlenes fortynning, spredning og nedbrytning i miljøet.

Det går frem av høringssvaret Sjømat Norge har sendt til Nærings- og fiskeridepartementet om forslag til tiltak for å motvirke negative miljøeffekter fra behandling mot lakselus.

- Må løses

– Vi er nødt til å løse denne utfordringen på en måte som ivaretar livet i havet, fiskernes interesser og havbruksnæringens behov for å ta vare på fisken i merdene, sier fagsjef Ketil Rykhus i Sjømat Norge.

Departementet har blant annet foreslått å forby badebehandling med legemidler mot lakselus i merd som ligger i reke- og/eller gytefelt eller nærmere disse enn 500 meter.

Sjømat Norge avviser ikke departementets forslag, men gjør oppmerksom på at det foreslåtte forbudet mot behandling i merd trolig vil medføre 75 til 100 ekstra behandlinger i brønnbåt. Organisasjonen viser til at det vil kunne ha negativ effekt på fiskevelferden, samtidig som det i noen områder kan bli krevende å finne tilstrekkelig brønnbåtkapasitet til å håndtere lusebehandlingene.

Færre behandlinger

– Tar vi hensyn til blant annet strømforhold og årstid ved lusebehandlingene, kan det kanskje være mulig å redusere antall behandlinger i brønnbåt og likevel oppnå det samme som departementet legger opp til. Vi håper departementet tar seg tid til å vurdere våre innspill, sier Rykhus.

Hele høringssvaret fra Sjømat Norge finner du her.