– Vi har nå to 12-metere under bygging. Vi holder på å utruste to på åtte meter og tre mindre. Vi har satt bort produksjonen av ti 22-fotere for vi har ikke kapasitet selv. Det er seks båter til oppdrettsnæringen og fire til private. Alle båter bygges i aluminium, sier daglig leder og gründer Kai-Egil Skarsvåg til Fiskeribladet.

Han startet båtproduksjonen i 2013 i et enkeltpersonforetak i garasjen hjemme. I 2015 registrerte han Skarsvåg Boats AS på Flatval. I fjor omsatte selskapet for 23,4 millioner kroner mot knappe 11 millioner kroner året før. Det er mer enn en dobling av salget.

Skarsvåg Boats AS

  • Selskapet ble startet i 2015, men har historie tilbake på 60-tallet. Båtprodusenten produserer en rekke båttyper og annet utstyr til blant annet oppdrettsnæringen, Forsvaret, havfiske, havbruk og befraktning.
  • Selskapet holder til på Hamarvik på Frøya og har i dag 13 mann i arbeid.
  • Kai-Egil Skarsvåg eier 81,67 prosent gjennom Skarsvåg Invest AS og Vegard Kristiansen eier 18,33 prosent av selskapet.

– Ja det var bra i fjor. I år ser det enda bedre ut. Det ser ut til at vi passerer fjorårets omsetning allerede i august. Vi må sette opp produksjonen. Men vi sliter litt med at kommunen skal tilrettelegge for et nytt sted der vi kan bygge et nytt verksted. Det haster for oss. Nå har vi 13 mann i arbeid og trenger nytt verksted raskt, sier han.

Det ser ut til at vi passerer fjorårets omsetning allerede i august. Vi må sette opp produksjonen

Kai-Egil Skarsvåg

Oppdrett og forsvar

– Hva er årsaken til den raske suksessen?

– Vi lager gode produkter og spesielt oppdrettsnæringen liker båtene våre. Vi har for eksempel levert en Skarsvaag 1400 til Salmar, en arbeidsbåt. Vi har levert til Forsvarsmateriell en Skarsvaag 1200 og mange mindre 22-fotere til oppdrettsnæringen og private. De brukes til transport av folk og annet, sier Skarsvåg. 

Han forteller at de har et nytt spennende produkt på gang, en ny åttemeter som kanskje får navnet Skarsvåg 800P, men det er ikke helt avgjort. Åtte meter er en populær størrelse for oppdrettsnæringen.

Kai-Egil Skarsvåg i Skarsvåg Boats AS Foto: Privat

Startet på 60-tallet

Det hele startet egentlig med faren på 60-tallet. 

– Min far begynte med båtproduksjon på 60-tallet. På 80-tallet solgte han bedriften og begynte med oppdrett. Jeg har alltid vært veldig båtinteressert og holdt på å bygge båter i garasjen. Jeg reiste til sjøs som maskinist og hadde en måned på og en måned av. Jeg startet for i 2013 i garasjen, men for alvor da jeg kjøpte meg et verksted på Frøya i 2015. Siden har det bare ballet på seg, sier Skarsvåg.

OPPDRETT: Skarsvaag 26 bygget ved Skarsvåg Boats AS på Frøya, levert til Salmar. Foto: SKARSVÅG BOATS AS

Den tøffeste båten Skarsvåg har levert er nok «Hauk», en Skarsvaag 1200 som Forsvaret han anskaffet gjennom Forsvarsmateriell. Det er en båt i høy prisklasse og koster 4,5 millioner kroner. Salmar sine Skarsvaag 26 med styrehus koster cirka 650.000 kroner. Måsøval Fiskeoppdrett har kjøpt Skarsvaag 23 med styrehus, til cirka 450.000 kroner.

Største båt 14 meter

Den største typen Skarsvaag 1400 ligger på cirka syv millioner kroner, Skarsvaag 22 får man for cirka 250.000 kroner og nyskapningen med helt ny design, Skarsvaag 800P vil koste cirka 1,5 millioner kroner. Alt dette er veiledende startpriser og avhengig av motorer og utstyr.

– Det er veldig stødige og gode sjøbåter. Står to mann på ene siden av båten så merker du det nesten ikke. Vi har også en 22B med baugport i front. Den går det mye av til havneselskaper for eksempel i Hammerfest og Trondheim og til Sogn brann og redning, sier Skarsvåg.

NY DESIGN; Skarsvaag 800P, helt ny design ved Skarsvåg Boats AS på Frøya Foto: Skarsvåg Boats AS

Det er ikke bare aluminiumsbåter de lager. I tillegg til båter, produserer de landganger, utstyr til merder eller stativ for å feste el-tavler på. Lusetellingskar, desinfiseringskar i alle størrelser, containere, stativ til kraftblokk og personell-/"manrider»-kurv er noe av det Skarsvåg produserer.

– Vi produserer alt i aluminium. Er det noe kundene ønsker seg i aluminium så lager vi det, sier Skarsvåg.

Skarsvåg Boats AS
Tall i mill. kr20172016Endr. i %
Driftsinntekter23,3710,88114,8
Driftsresultat1,15-0,18
Resultat før skatt1,12-0,22
ARBEIDSBÅT: Skarsvaag 23 bygget ved Skarsvåg Boats AS på Frøya, levert til Måsøval Fiskeoppdrett Foto: Skarsvåg Boats AS