Havforskningsinstituttets (HI) direktør Sissel Rogne åpnet i dag regjeringens store havkonferanse «Science for Ocean Actions», som arrangeres i Bergen denne uken. Her ønsket hun ekspertene velkommen til Norges marine hovedstad.

Eksperter

– Dere som møter her i dag er valgt ut og invitert som eksperter for 66 ulike økosystemer i havene, for at dere skal komme med tiltak for å møte utfordringene i havene, sa Rogne i sin åpningstale, og la til:

– Ingen har kommet til denne konferansen for å sitte og lese epost eller være på sosiale medier. Vi skal produsere gode forslag til tiltak, formante HI-direktøren som sa at da hun kom til HI som ny direktør, ble hun sjokkert da hun ble klar over hvor fort havet er i forandring.

– Det var deprimerende å se at så skjer, men når dette er menneskapt tenker jeg at det også er mulig å endre denne utviklingen, sa Rogne.

HI-direktør Sissel Rogne ønsket ekspertene velkommen til «Norges marine hovedstad», Bergen. Foto: Nils Torsvik

Forme hav

Rogne viste til at konferansen i Bergen skal bygge på strukturer som allerede finnes, for å forme et hav for fremtiden.

Det er Havforskningsinstituttet som er vertskap for konferansen som ble lansert av statsminister Erna Solberg under sommerens G7-møte. Havkonferansen varer i to dager, der forskere skal diskutere hva som er viktig å ta tak, for å sikre rene og rike verdenshav i fremtiden. 

Innspill

Til slutt skal de komme med konkrete innspill til statsminister Solbergs høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi, som består av tolv statsoverhoder og FNs spesialutsending for hav. Solberg vil senere i dag tale til konferansen.

Lederen for høynivåpanelet, Vidar Helgesen, understreket i sin innledende tale til konferansen at tiltakene som blir skissert fra panelet vil bli lagt frem for statslederne som vil bruke dem til å ta initiativ for bærekraftig forvaltning av havene.

– Vi ønsker å engasjere de beste hodene i verden for å komme med råd for tiltak som skal bidra til en slik utvikling, sa Helgesen.