Ole Samuelsen, forsker ved Havforskningsinstituttet kunne ønsket seg en mer sensitiv analysemetodikk, men slikt arbeid er ofte krevende.

– Det kan sammenlignes med dopingkontroll. For 15 år siden kunne de ikke måle samme konsentrasjoner som i dag. Det tar tid å utvikle god metodikk, sier Samuelsen.

Gode modeller

Hvis et skalldyr har dødd av for eksempel avlusningsmiddelet hydrogenperoksid, er det ikke mulig å spore. Andre avlusningsmidler kan spores, men det er likevel mange ulikheter i hvert enkelt tilfelle som gjør at det er vanskelig å si med sikkerhet hva rekedød skyldes.

Ved bruk av kombinasjonen azametifos og deltametrin, som begge brukes for å bekjempe lakselus, er ikke den kjemiske analysen sensitiv nok til å kunne måle den konsentrasjonen rekene dør av.

Samuelsen sier det er viktig å ha gode modeller for hvordan lusemidler spres i miljøet etter en behandling. Dette vil gjøre det mulig å kunne beregne spredningen på ulike lokaliteter under ulike forhold. Gode modeller må lages og verifiseres ved hjelp av feltforsøk.

– Vi kan heller ikke uten videre overføre resultater fra en feltundersøkelse fra ett sted til et annet. Derfor er det viktig med modellering. Da kan vi ende opp med en god modell, som kan brukes på generell basis, sier Samuelsen.

Med en god modell kan forskerne forandre for eksempel vindretning, strøm etter de faktiske forholdene og kunne si noe om sannsynligheten for at avlusningsmiddel har spredt seg til den og den bukta, er stor eller liten.

Det kan sammenligne med dopingkontroll. For 15 år siden kunne de ikke måle samme konsentrasjoner som i dag. Det tar tid å utvikle god metodikk

Ole Samuelsen, forsker

Senistivitetsgrense

– Ethvert stoff har sin grense for følsomhet, som er den grensen hvor en organisme, eller et dyr påvirkes av et stoff. Disse grensene sier noe om hvilken konsentrasjon ulike organismer tåler. Denne grensen er også avhengig av eksponeringstiden. Som regel kan en si at jo lengre et dyr utsettes for et stoff, jo lavere blir grenseverdien.

Forskerne begynner å få god kunnskap om sensitiviteten til flere ulike artene for hydrogenperoksid mens for kombinasjonen av azametifos og deltametrin er kunnskapen fremdeles liten.

– Vi jobber mot at vi basert på følsomhetstester kombinert med modellering kan si noe om sannsynligheten for at for eksempel reke eller- hummeryngel døde, hvis de var i det aktuelle området på et visst tidspunkt. Det er mange parametere som må inn i programmet, blant annet hvor langt stoffet spres, hvor lang tid tar det før det er en konsentrasjon som er under tålegrensen for en organisme, for å nevne noen, sier Samuelsen.

Han mener det er vanskeligere å si noe om hvorvidt avlusningsvann fra brønnbåter påvirker miljøet der de tømmer.

– Brønnbåtene går forhåpentligvis med en viss fart, og vannet pumpes ut over et lengre tidsrom. Kanskje kommer det inn i propellvannet bak og blir fortynnet. Det er mange varianter og vanskelig å si noe om.