Hun deltok på Tekfisk-arrangementet «Når laksen lever i lukkede anlegg» i forrige måned. Der fortalte hun om hvilke muligheter og utfordringer oppdretterne får med resirkuleringsanlegg, kanskje bedre kjent som RAS.

– Med RAS er det teknologien og oppdretteren som kan bestemme hva fisken skal få. Det er på godt og vondt, da. For det kan fort gå drit. Men det gir deg muligheten til å gi fisken optimale forhold året rundt, sier Attramadal i denne podkasten:

At det er på godt og vondt, forklarer hun slik:

– Det kan fort gå drit, men det gir deg muligheten til å gi fisken optimale forhold året rundt. Det får du egentlig ikke i noen andre systemer.

Bra er bra

Nofitech er én av etter hvert mange tilbydere av resirkuleringsanlegg for lukka oppdrett av laks på land. Attramadal forklarer at det finnes ulike RAS-teknologier alt etter hvor mye nytt vann du tilfører.

– Mange er opptatt av om det er best for fisken i RAS eller gjennomstrøm. Da pleier jeg å si at det er helt irrelevant sammenligning. Du kan ikke putte teknologien i en boks og sammenligne direkte. Gode RAS mot god gjennomstrøm, det er interessant, sier hun.

– Tok det kanskje litt lett på det

Flere hendelser med massedød har bidratt til at RAS har vært kontroversielt. Attramadal fremhever at det er færre hendelser nå.

– Det var litt sånn at alle prøvde det, og kanskje tok det litt for lett til å begynne med. Nå tror jeg folk har lært og skjønner risikoen, sier FoU-lederen.

Fra utskudd til hottest

Attramadal forteller at for 20 år siden føltes det nesten som om folk hadde lyst til å kaste råtne tomater på henne når hun som ung forsker sa at RAS kunne være en god idé.

– Vi har gått fra å være utskudd som må sitte alene og spise lunsj, til at det er noe av det mest «hotte» i næringa.

Hør mer om det, om hvorfor det ikke finnes en oppskrift på bakteriesammensetning og om hvorfor Attramadal mener det kan være klokt å ta den aller siste runden i sjø. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Neste uke får Attramadal selskap på scenen av Rune Sandvik i Erko Settefisk som snakker om sine erfaringer med RAS.

I mellomtiden kan du også lytte til de to første samtalene fra arrangementet:

Her finner du noen andre utvalgte episoder: