Nye «Sundsbøen» ble overlevert i mars fra Selfa Arctic, og erfaringene etter en god måned i drift er over all forventning.

– Jeg har jo hørt at man får en del plager og feil i begynnelsen. Og det synes jeg egentlig ikke jeg har hatt, sier fisker og reder Finn Tore Frantzen i denne podkasten:

Stille

Tekfisk får tak i fiskeren på vei hjem fra fiskefeltet onsdag denne uken. Han skal levere rundt 1000 kilo fisk, hovedsakelig torsk denne dagen. Og fisket foregår i merkbar stillhet. Sjarken går nemlig på diesel til og fra felt, men når fisket er i gang, tar strømmen over.

– Da er det batteripakken som gir strøm til alle funksjonene. Det eneste vi hører da er litt lyd fra hydraulikken og vannet som renner i bingene. Ellers er det helt stille og veldig rart egentlig, sier Frantzen.

Dette er den andre hybridsjarken fra Selfa Arctic. Den første var «Karoline» som ble satt i fiske i 2015.

Fikk støtte

Så langt har Frantzen merket at han bruker mindre drivstoff enn han har gjort med båter han har hatt før. Han tror løsningen kan passe for flere kystfiskere, om ikke for alle.

– Veldig mange vil det passe for, når man ser at dette fungerer bra driftsmessig, økonomisk og for ikke å snakke om hvor bra det er å være om bord.

Båten kostet rundt 9,6 millioner kroner, men rederiet fikk støtte både fra Selfa Arctic og Enova. Uten den støtten ville det ikke gått, mener Frantzen.

– Den delen jeg måtte betale var overkommelig. Så jeg fant ut at jeg kunne nesten ikke la være. Jeg var bare nødt til å prøve.

Hør mer

Hør mer om det og om fiskeren mener dette er fremtiden eller ikke. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder:

PÅ SJØEN: Nye «Sundsbøen» fotografert under en prøvetur på Tjeldsundet i mars. Foto: Selfa Arctic