- Vi driver med hurtignedbrytning av biomasse, omdanning til nye former, enten som energi eller som protein , sier Erlend Haugsbø.

Han er daglig leder i Hyperthermics og har med seg salgssjef Stig Amdam i denne podkasten:

Hyperthermics ble startet i 2006 av gründer Jan Remmereit. Selskapet jobber med hurtignedbrytning av biomasse. Og biomasse er alt som naturlig råtner i naturen som matavfall, tre, fiskeslam, dødfisk eller kloakk.

Ideen går utpå å ta i bruk det som kalles hypertermofile bakterier. Disse bakteriene liker seg ved varme kilder som undersjøiske vulkaner. De overlever ved svært høye temperaturer, og dessuten er de svært arbeidssomme.

- De er de mest ekstreme arbeiderne på denne kloden, mener Amdam.

Gir større gassproduksjon

Selskapet holder til i Ulsteinvik, men har hatt et pilotanlegg hos avfallsselskapet Lindum i Drammen siden 2017. Dette anlegget går blant annet på matavfall og kloakkslam, som omgjøres til biogass. Der har teknologien til Hyperthermics økt biogassproduksjonen.

- Det er ingen andre anlegg i verden som gjør dette her, som det anlegget som står i Drammen. Så det er «pioneering technology». Det er litt kult, sier Haugsbø.

Fra Hyperthermics pilotanlegg hos avfallsselskapet Lindum i Drammen. Foto: Hyperthermics

Stort marked

Hyperthermics skal blant annet produsere egne enheter som kan kobles til eksisterende anlegg. En reaktor varmer biomassen opp til 80 grader, en temperatur bakteriene stortrives i.

I Europa finnes det over 18.000 biogassanlegg, opplyser Haugsbø.

- Det store markedet for Hyperthermics er en retrofit på eksisterende anlegg. Der kan vi komme og sette opp et anlegg som øker effektiviteten, som gjør at de kan produsere mer på biomassen de har, i tillegg til at de kan ta inn mer biomasse og øke utnyttet på anlegget sitt, sier han.

Protein fra landbasert oppdrett

Samtidig er havbruksnæringen interessant, spesielt innen landbasert oppdrett.

- Der er det lett tilgjengelig avfall som er veldig potent og kan brukes til både å hente ut energi lokalt eller omdannes til protein, sier Amdam.

Salgssjefen forteller at de jobber med å lage forslag og løsninger for potensielle kunder.

- Modenheten på selskapet er pubertal, men vi er klare for å ta en stor bit av biogassmarkedet og også tilby gode løsninger innen akvakultur, sier Amdam.

Hør mer om det ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her finner du noen av våre nyeste episoder:

Biogassanlegg er et viktig marked for Hyperthermics i tillegg til oppdrettsnæringen. Foto: Hyperthermics