Her får du en oversikt over årets ti mest populære podkaster:

1. Hybridsjark på fiskefeltet

Den absolutt mest populære podkasten var intervjuet vårt med fisker Finn Tore Frantzen, som Tekfisk fikk tak i på telefonen på vei inn for å levere dagens fangst. Han fortalte om sin første måned med nybåten «Sundsbøen».

Fiskeren angret ikke et sekund på at han gikk for en dieselelektrisk løsning. Faktisk mener han at båten er blitt helt perfekt:

Prosjektet til Frantzen inspirerte for øvrig naboen hans så mye at han kjøpte seg maken.

Les mer om Freddy Kristiansen som også har bygds seg hybridsjark: Da kollegaen fikk ny fiskebåt, ble fiskeren så inspirert at han kjøpte seg lik

2. 10.000 tonn laks på land

Andfjord Salmon har latt seg inspirere av romteknologi for det lukkede anlegget de bygger på Andøy.

Planen er å produsere 10.000 tonn laks på land senket ned til havnivå. Hør industridesigner Ben-Tommy Eriksen fortelle om planene:

3. Koronatrøbbel for «Dr. Fridtjof Nansen»

Omtrent samtidig som Tekfisk- og Fiskeribladet-redaksjonene diskuterte om hvilken skrivemåte vi skulle ha på dette nye viruset som hadde truffet verden som et prosjektil, gled en hvit dame inn i Vågen i Bergen.

Forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» skulle egentlig ha seilt langs kysten av Nord-Afrika i 20 år, men ble kalt hjem i midten av mars.

De to kapteinene Tommy Steffensen og Aron Håpoldøy hadde gode tips for å holde brakkesyken unna. Det kom nok godt med, for båten ligger fremdeles i Bergen. Ennå er det uavklart om den kan settes midlertidig inn i norsk havforskning.

4. Havforskning er god butikk

Sjarkfisker Kristoffer Trellevik er med i Havforskningsinstituttets kystreferanseflåte. Hver uke teller og måler han deler av fangsten for å bidra til bestandsforskningen.

– Jeg håper at det hjelper til slik at det blir mer riktige kvoter. At du får et bærekraftig uttak, og at du ikke ødelegger noe, men fisker det som skal fiskes, sier han:

5. Brønnbåt kun for smolt

Bremnes Seashore vil sikre laksen den aller beste starten på livet i sjø. For å gjøre det, investerer de i en brønnbåt som bare skal frakte smolt.

«Ronja Christopher» blir rett under 69,86 meter lang og 17,8 meter bred og ble overlevert i til Sølvtrans i høst.

6. Gresshoppens formering

Gründer Fredrick Darien i Metapod håper gresshopper skal erstatte soya i laksefôret.

Automasjon, biologi og ingeniørkunnskap er oppskriften for å få til oppdrett av gresshopper for gründerselskapet.

7. Vulkan skal stoppe lakselus

I omtrent hver fjerde merd i Norge er det en miljølogger fra Vard Aqua. i begynnelsen av 2020 fortalte salgsleder Svein Arve Tronsgård om et nytt oppstrømssystem.

8. Ny teknologi i havbruksnæringa

For snart ett år siden forsøkte FoU-sjef Björgólfur Hávarðsson i NCE Seafood Innovation Cluster å se inn i krystallkulen for året som skulle komme. Verken han eller intervjuer Camilla Aadland kunne ane hva fasiten skulle bli. Men her kan du høre Hávarðsson snakke om digitalisering, RAS-teknologi og rømming, som jo har vært aktuelt i året som gikk, pandemi til tross:

9. Automatisert produksjon av fiskefabrikker

PE Bjørdal har hatt en formidabel utvikling siden 2015. Selskapet lager utstyr til foredling av fisk og krabbe både om bord i båter og på land. De siste årene har de investert store millionbeløp i utstyr, maskinpark og produktutvikling.

I år var de klare for å gå enda lenger ut i verden med varene sine.

10. Grønn batteribølge

Batteri er en viktig del av mange grønne løsninger også for oppdrett og fiskeri. Ved batterifabrikken Corvus Energy har robotene tatt over.

Administrerende direktør Geir Bjørkeli har sju batterityper i porteføljen og kan vise til flere kubikktonn spart CO2.

Bonus: Live podkaster

I februar samlet Tekfisk over 250 publikummere på det som skulle bli årets første Tekfisk Direkte, konseptet der vi tar podkasten vår opp på scenen. Etter det skulle det ta over åtte måneder før vi igjen kunne arrangere live podkastinnspilling. Det skjedde på Next Wave-konferansen på Giske i starten av november:

Her finner du en egen oppsummering fra arrangementet «Når laksen lever i lukkede anlegg» på Ole Bull Scene i Bergen i februar.