Gresshoppene skal bli til insektmel som skal brukes i fôr til laks.

- Produktet vårt er av interesse for oppdrettsnæringa fordi det er bærekraftig, har et lavt klimaavtrykk og bidrar til å fase ut soya , sier gründer Fredrick Darien i denne podkasten:

Stammekolonier har de fått fra laboratorier som forsker på gresshopper. Deretter har de utviklet en prosess for å få gresshoppene til å formere seg raskt.

Det var under bioingeniørstudiene på NTNU i Ålesund at Darien fattet interesse for insekter. Der snublet han over en tykk, støvete bok.

- I den leste jeg om insekters unike evne til å omsette energi. Med andre ord, vi har en gruppe organismer som ikke trenger å få i seg mye mat, men som produserer høyanvendelig protein. Så hvorfor ikke drive oppdrett på disse?

De ansatte legger forholdene til rette slik at gresshoppene kan formere seg raskt. Foto: Pressefoto

Arbeidet ble satt igang innimellom studier. Nå er han og sju andre gründere klare for å sette i gang den første, store produksjonen. Målet er etter hvert å produsere opp mot 60.000 tonn insektmel i året.

Teknologien bak oppdretten kan han imidlertid ikke si så mye om.

- Det er dessverre litt hemmelig nøyaktig hvordan teknologien vår ser ut og hvordan den opererer. Den er en blanding mellom mekaniske systemer og biologiske stimulanter, sier Darien.

For tiden er det flere selskaper både i Norge og verden som jobber med insektmel. Gründeren er ikke redd for konkurranse.

- Vi anser dem egentlig ikke som konkurrenter. Vi velger å anse dem, ikke nødvendigvis partnere, men også som forkjempere for en ny fôrressurs som kan bli brukt i oppdrettsnæringa.

Hør mer om det ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder: