Martin Jung Leine har de siste årene jobbet med å utvikle en skånsom pumpe for landbasert oppdrett. Flowtru-pumpa er basert på ejektorprinsippet, der det brukes en kraftig vannstråle for å skape et sug som suger fisken med seg.

– Poenget er at man unngår å få fisken i kontakt med bevegelige deler i pumpa, og da er det mindre potensial for skader, sier Leine i denne podkasten:

For mange år siden fikk Leine en idé til en måte å lage kraftoverføring på, i utgangspunktet til thrustere på skip og mini-kraftverk. Da han kom i kontakt med folk som hadde peiling på fisk og fiskeoppdrett, ble den skånsomme fiskepumpa skapt ut av denne ideen.

Slik skal pumpa se ut. Den er utviklet av Flowtru og gründer Martin Jung Leine. Foto: Illustrasjon Martin Jung Leine

Det finnes noen pumper som bruker samme prinsipp, men fordelen med Flowtru-pumpa er at den er mindre og enklere og at oppdretterne dermed får en mobil enhet.

Selskapet har nå inngått en allianse med metallstøperiet Oshaug Metall, og planen er å ha en prototype ferdig før sommeren.

– Neste steg er å bevise for alvor at det funker, og videre å lage et pilotprosjekt der vi må finne den rette pilotkunden som har lyst til å være med på et lengre utviklingsløp, sier Leine.

Hør mer om dansken som fant kjærligheten i Norge, endte opp som gründer på Sunnmøre og drømmer om å levere gode pumper til oppdrettsindustri i hele verden.

Det gjør du ved å trykke på spilleren litt lenger oppe. Du finner også Tekfisk på Spotify og Itunes. I podkastappen på telefonen din kan du abonnere på podkasten ved å søke opp Tekfisk.

Her er noen utvalgte episoder: