Men nå er arbeidet i gang med byggingen av Arctic Offshore Farming, to stålmerder som selskapet har fått åtte utviklingstillatelser til.

Første stålplate er kutta i Tyskland, og noen av stålplatene er sveiset sammen.

– Det er jo en milepæl når du går fra tegnebrettet og pc-en til du ser noe som begynner å bygges, sier konserndirektør for marked og forretningsutvikling, Klaus Hatlebrekke i denne podkasten:

Arctic Offshore Farming er to store merder i stål. Med dem skal Norway Royal Salmon flytte laksen ut til havs, og senke dem ned 10 meter under overflaten.

– Det er to grunner. Den ene er for å komme seg unna lusa som stort sett er i øvre vannmassene. Nummer to er at miljøkreftene er voldsomt tøffe. Men kreftene avtar veldig bare fem-ti meter lenger ned, sier Hatlebrekke.

«Arctic Offshore Farming» er designet for å operere i værharde omgivelser. Foto: NRS

18. mars i år fikk de endelig klarsignal fra Fiskeridirektoratet. Selv om de hadde hatt to år med modning underveis var den første tanken som slo dem: Oi, hva gjør vi nå? forteller Hatlebrekke.

Og det er med en stor dose ydmykhet at Norway Royal Salmon beveger seg ut i områder der naturkreftene er noe helt annet enn det de er vant til.

– Du skal dobbeltsjekke og trippeltsjekke og passe på og være litt forsiktig når du skal bevege deg ut på sånne plasser, sier Hatlebrekke.

Hør mer om hva som er viktig å tenke på nå som deler av lakseproduksjonen flyttes ut i havet. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Spotify og på Itunes.

Her finner du noen utvalget episoder: