NetRobot X2 er en robot som sklir opp og ned på innsiden av notveggen og børster den ren.

– Det vi har gjort er å putte veldig avansert elektronikk inn i plast, sier daglig leder Rune Rørstad i Mørenot Robotics i denne podkasten:

Selskapet til Rørstad het Plastfabrikken AS før det ble kjøpt opp av Mørenot i fjor. Tidligere hadde de utviklet en robot for å ta opp oljesøl i strandsoner.

– Vi så at det var muligheter for å ta med robottenkningen over til oppdrettsmerdene, sier Rørstad.

Som sagt så gjort.

Selvstyrt vasker

For Rørstad og kollegene er det viktig å fremheve av deres løsning er en robot som gjør jobben selv etter at den er satt på nota.

– De fleste notspylerne man ser på markedet er det folk som sitter og styrer, det er en fjernstyrt høytrykksspyler under vann, sier han.

Mange trekker paralleller til robotstøvsugeren eller robotgressklipperen folk har hjemme.

Knut Molaug og Aqua Robotics har også utviklet en robot som skal holde oppdrettsnøter rene. Denne roboten børster også nøtene døgnet rundt.

Kan videreutvikles

Oppfinneren ser for seg at roboten også kan brukes til å måle temperatur og oksygen, og den kan utstyres med kamera.

– Det er mange sensorer man kan tenke seg at man putter på den. I fremtiden er jeg overbevist om at minst like viktige oppgaver som å holde det rent, blir å skape en komplett oversikt over forholdene i merdene, sier Rørstad.

Etter sigende skal ikke laksen bli stresset av å få robotbesøk.

– På film ser vi at fisken synes dette er litt stas. Jeg tror det er et relativt kjedelig liv å være oppdrettslaks. Roboten lager litt vannjetstråler, så du får en slags dusjeffekt. Vi ser at fisken svømmer bort og tar seg en liten dusj, forteller Rørstad.

Stort landbasert marked

Roboten som lanseres neste uke er for nøter i sjø.

Hør mer om det og om hvorfor Rørstad tror at markedet for landbaserte oppdrettsanlegg kanskje er enda mer modent for den type teknologi som de tilbyr.

Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i på iTunes eller i Spotify.

Her finner du noen utvalgte episoder: