Hans løsning for å redusere luseproblemene er en kulerund semilukket merd i PE-plast. Og der ser fisken ut til å trives.

– Den vokser så enormt. Langt over forventningene, og det er gode signaler på god fiskevelferd, sier Arne Berge i denne podkasten:

Fishglobe, som ligger i sjøen i Ryfylke, er utviklet for å produsere postsmolt. Målet er at fisken vokser i fishgloben frem til den er 800 gram med to utsett i året. Kanskje kan den også blir større av og til.

– Etter det går den rett i åpne merder. Der kan den være i under et år. Det har vært tanken min. Å få til et anlegg som gjør at du kan komme under ett års syklus i åpne merder i sjø, sier Berge.

Selskapet har fått to utviklingstillatelser, og med dem er planen å produsere matfisk. Da skal de bygge en globe på 30.000 kubikkmeter, nesten ti ganger større enn den første utgaven.

Fishglobe i Lysefjorden før den senkes. Etter hvert vil det komme langt større utgaver. Foto: Fishglobe

Lang historie

Det første frøet til oppdrettsprosjektet ble sådd allerede på 1980-tallet da han tok utdannelse som akvaingeniør.

– Vi var virkelig godt i gang, en så gikk jo alle landbaserte lakseanlegg konkurs, sier Berge.

Da luseproblemene begynte å øke på, mente han at ideen hans igjen var aktuell. Siden har det blitt flere prototyper og mange designrunder.

Fikk troen

Ikke alle har hatt troen på prosjektet hans.

– Når jeg kom til ingeniører og sa at jeg skulle bygge en svær globe i PE-plast, svarte det at det kunne de ikke hjelpe meg med, for det har de ikke troen på

Til slutt traff Berge en «vennlig ingeniør» som var villig til å gi ham en sjanse.

– Det gjelder å holde ut, ikke gi opp og ikke ta nei for et nei.

Hør mer om hvorfor Berge valgte å gå for PE-plast og om hvordan de sikrer seg mot strømbrudd, storm og sykdom. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Berge deltok på Tekfisk-arrangementet «Når laksen lever i lukkede anlegg» i forrige måned. Neste uke får han selskap på scenen av daglig leder Erik Bergersen i Aquafarm Equipment.

I mellomtiden kan du også lytte til de andre samtalene fra arrangementet:

Her finner du noen andre utvalgte episoder: