Kjetil Holmeset er litt misunnelig på «to andre havgående flåtetyper» som nyter godt av bedre inntjening. Det stopper ikke rederen fra å være stolt av og dedikert til autoline, og ikke minst aller nyeste «Geir».

– Peise på, som vi sier på Sunnmøre.

Linebåten «Geir» ble levert 16. mai i år, og Kjetil må ty til både fotball og Drillo når han blir bedt om å beskrive fartøyet i denne podkasten:

Den viktige fjerdegenerasjonen

– Jeg er så glad for at det er ungdommen som har trykket på for å få om bord all teknologien!

Han trekker villig frem fjerde generasjon i det tradisjonsrike H. P. Holmeset-rederiet når det gjelder utstyrsvalgene om bord.

Bløgging og håndtering skjer automatisk og individuelt, «nesten klapper hver fisk» som Holmeset sier det. Art og størrelse blir bestemt av Optimar Vision Grader, som sørger for å sortere fisken i fire forskjellige tanker og til ulik filetering og palletering.

– Vi bor i en fiskerimesse, det er jo Sunnmøre! sier han.

– Hva er det som skjer mellom hver båt?

– Det er jo alt mulig, det.

Brødrene Hallgeir (t.v.), Kjetil og Arild Holmeset er tredje generasjon redere i H. P. Holmeset. Her på brua på «Geir II». Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt

Først ute med brønn

Rederiet var først ute med dragerbrønn, selv om Røkke kanskje slo de på målstreken.

– Men han hadde ikke med seg forskerteam, poengterer rederen.

Sikkerhet og trygghet er nesten viktigere enn selve fisket for Kjetil. Men bostandarden er gått litt tilbake, mener han. Lavere båt og mindre vindfang har gitt et dekk mindre til lugarplass.

– Vi har ikke bodd så lavt nede siden 1978!

Generasjonsoverleveringene

For H. P. Holmeset går overleveringen mellom generasjonene uten tvil begge veier. Senior Per Arne døde i høst, og Kjetil forteller varmt og humoristisk om en mann som sto løpet ut i fiskeryrket og kanskje var over gjennomsnittet fokusert og dedikert i det han holdt på med.

– Jeg er veldig fotballinteressert, men spør hvor mange fotballkamper han har kjørt meg på? Det var null!

Da er nok tredje generasjons investering i en ny «Geir» mer i fars ånd.

– Jeg føler vi har tatt et skritt, kanskje nesten to, i forhold til konkurrentene våre som ikke har fullt så nye båter. Vi har kommet oss et steg videre i linehaling, prosessering på biprodukt, lastehåndtering og alt sånt nå.

Hør mer om det ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder: