Selskapet har nå satt i gang arbeidet med å få krillbåtene sine over fra diesel til ammoniakk innen 2030.

– Jeg tror det absolutt er plass til mange forskjellige, alternative drivstoff, når fossile skal fases ut. Men for store, havkryssende skip mener vi at ammoniakk er det mest lovende drivstoffet, sier bærekraftsansvarlig Christina Ianssen i denne podkasten:

For selv om det kan dukke opp andre og bedre løsninger, gjelder det å ta sats.

– Man kan ikke sitte på gjerdet helt til hele industrien har bestemt seg for noe. Man må være med og bidra til at utviklingen går i den retningen man tenker er riktig, sier Ianssen.

Det nyeste supplyfartøyet til Aker Biomarine, «Antarctic Provider», er klar for å ta i bruk ammoniakk når teknologien og infrastrukturen er klar. Foto: Aker Biomarine

Mye utvikling må til

Det vanskeligste vil bli å få på plass infrastrukturen på plass for bunkring, tror hun. Samtidig må det en del utvikling til også for båtene.

– Ammoniakk er ekstremt giftig blant annet, så man må ha gode prosedyrer for å sørge for at den brukes trygt.

Aker Biomarine har tre fiskebåter som fisker krill i Antarktis. Fangsten går videre til en fabrikk i Houston i USA, der den blir videreutviklet til krillolje.

Krillen brukes i kosttilskudd for mennesker, tillegg til i oppdrettsfôr eller i fôr til kjæledyr.

– Det som også er så greit med ammoniakk er at vi allerede i dag har teknologien for å produsere det, lagre det og også frakte det til sjøs, sier bærekraftsansvarlig Christina Ianssen i Aker Biomarine. Foto: Aker Biomarine

Droner og bøyer leter etter krill

Selskapet har effektivisert fisket mye de siste årene. Før var det mye opp til kapteinen selv hvor de skulle dra å fiske.

– Nå har vi bygd en flåte og utviklet oss til å bruke data i mye større grad, sier Ianssen.

Blant annet utveksler båtene all informasjon fra ekkoloddene med hverandre. De har også en bøye utstyrt med ekkolodd, som seiler rundt av seg selv i Antarktis for å lete etter krillen. Droner brukes også i letingen.

– Vi vil satse mer og mer på å bruke data til å styre fiskeriet vårt. For det er fryktelig dyrt og lite effektivt å lete med store, energikrevende fiskebåter.

Hør mer om det ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i iTunes og på Spotify.

Her finner du noen av våre nyeste episoder: