I februar i år fikk rederiet overlevert den nye tråleren «Senja», som ble satt i fiske på vårparten. Samtidig har daglig leder Kenneth Holmøy og kollegene jobbet beinhardt med det neste prosjektet: En ny tråler, som er en forbedret versjon av «Senja». Og det er altså på denne de har tatt en liten vending på fabrikken.

Tradisjonelt står sløyemaskinene på tvers av båten.

– Den som står på sløyemaskinen lengst unna, kan ofte bli fri for fisk. Vi ser at han utnytter kanskje så lite som 40–50 prosent av kapasiteten, sier Holmøy i denne podkasten:

Økt kapasitet

Ved å snu systemet så maskinene står langsmed båten og sørge for separat mating til hver maskin, får de en jevnere mating. Denne løsningen er utviklet sammen med XXX SteelX.

– Vi mener at vi har funnet en veldig god løsning der vi skal kunne øke sløyekapasiteten med 20–30 prosent.

– Det betyr ikke nødvendigvis at vi produserer mer, men at vi får sløyd fisken fortere og oppnår bedre kvalitet, sier Holmøy.

Kenneth Holmøy, daglig leder i Nergård Havfiske om bord på nye «Senja». Foto: Privat

Hoppet over en generasjon

Målt i størrelse er Nergård Havfiske Norges nest største trålrederi etter Havfisk. De har 13 konsesjoner på torsk, 13 på hyse og 15 på sei. Med fem torsketråltillatelser kan de ha fem trålere i drift. I påvente av neste nybygg har de fire båter i fiske: «Senja», «J. Bergvoll», «Tønsnes» og «Kågtind II».

De tre eldste, bygget i 2000, er dobbelttrål, mens «Senja» er trippeltrål.

– Det kom en generasjon i 2012–2013. Den hoppet Nergård over, så det ble en voldsom overgang fra de båtene vi har, til kapasitetene vi har i båtene som kommer, sier Holmøy.

Hør mer om det og om innkjøringsproblemene med «Senja» og hvorfor rederiet valgte bort bløggerobot i denne omgangen. Det gjør du ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder:

Skroget til den nye tråleren settes nå sammen hos Vard Braila i Romania. Deretter går turen til Vard Brattevåg i juli 2021 før båten skal leveres i januar 2022. Foto: Nergård Havfiske