Egentlig skulle de vært et helt annet sted, de to kapteinene Tommy Steffensen og Aron Håpoldøy. Mannskapsskiftet på forskningsfartøyet «Dr Fridtjof Nansen» skulle foregått på Las Palmas på Gran Canaria.

I stedet møter Tekfisk dem i et regnfullt Bergen, noen dager etter at fartøyet kom hjem til Bergen.

– Vi hadde ikke noe annet valg enn å ta båten hjem til Norge. Det var stengte grenser overalt, sier Tommy Steffensen i denne podkasten:

Da koronapandemien brøt ut, var de på tokt utenfor Marokko. Det startet i Casablanca 27. februar og skulle avsluttes på grensa mot Mauritania i slutten av mars. Men i midten av måneden ble det klart at grensene stengte i landene de jobbet for. Da var det bare å sette kursen nordover.

– Den gamle «Nansen» var vel i Afrika i over 20 år, så det var vel planen for denne også. Men nå gikk det cirka tre år så kom båten tilbake til Bergen. Så ting snur seg veldig fort, sier Håpoldøy.

Det er han som mønstrer på nå som Steffensen går av vakt. Vanligvis ville de vært ute og trålt, sørget for at forskere fikk tatt vannprøver og oseanografiske målinger. Nå skal de fylle tiden med vedlikehold.

– Vi har mye norsk utstyr om bord i båten. Det er ofte veldig kostbart å få dem ned til det afrikanske kontinentet for å gjøre service og vedlikehold på sitt utstyr. Så det vil være fornuftig å fremskynde en del vedlikehold som vi skulle gjort, sier Steffensen.

De forteller at det er helt spesielt å jobbe med forskere fra så mange forskjellige land.

– Det er vanskelig å sette ord på det vi får oppleve og sett sammen med den lokale gjengen, sier Håpoldøy.

Hør mer om det og få noen gode råd om hvordan du holder brakkesyken unna. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder:

Og her er podkastene fra arrangementet «Når laksen lever i lukkede anlegg»:

«Dr Fridtjof Nansen» er helt hvitmalt, det passer bedre for varme strøk. Bak ligger «Kronprins Haakon» som også er kalt hjem fra tokt. Foto: Kjersti Kvile
Kaptein Tommy Steffensen på «Dr Fridtjof Nansen» gleder seg til å komme hjem til familien på Myre i Vesterålen. Foto: Kjersti Kvile
Kaptein Tommy Steffensen før avgang fra Agadir i Marokko. Foto: Merete Kvalsund / Havforskningsinstituttet
Forskningsskipet «Dr Fridtjof Nansen» på vei til en ny og mye roligere arbeidshverdag i Bergen. Foto: Frode Adolfsen