Det mener FoU-ansvarlig Asbjørn Dyrkorn Løland i Bulandet Miljøfisk. Selskapet skal utnytte landskapet rundt seg, og har laget en modell de mener er basert på norske fortrinn.

– Dette er et gjennomstrømmingsanlegg som er basert på frisk, norsk sjø, og den kysten vi har i Norge, sier Løland i denne podkasten:

Selskapet har fått en tillatelse til å produsere 5500 tonn fisk på land. Det skal skje i et anlegg plassert under havnivå på land. I fjor startet de med sprengningsarbeidet på tomten.

– Drømmen er å ha fisk i karene i 2020, sier Løland.

Planen er å produsere matfisk etter hvert, men de begynner i det små.

– Tillatelsen var jo for det store anlegget. Underveis i prosessen ble det klart for gründerne at det ikke står noen klare med penger. Så her ble det nedskalering til pilot.

I tre år skal de produsere så mange runder med postsmolt som de klarer, og så skal de produsere i alle fall en runde med matfisk for å lære av det.

– Da har vi forhåpentlig underveis lært så mye at vi kan se at konseptet som vi har designa og bygget nå kan oppskaleres uten altfor store endringer.

Bulandet Miljøfisk AS har fått fem landbaserte konsesjoner for laks og ørret i Askvoll kommune. Foto: Grafikk Bulandet Miljøfisk AS

Hør mer om gjennomstrømsteknologien, og om hvorfor statsminister Erna Solberg var skeptisk til planene i Bulandet første gangen hun hørte om dem. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Dette er den første samtalen fra podkastarrangementet «Når laksen lever i lukkede anlegg». De neste fem samtalene vil publiseres i ukene som kommer.

I mellomtiden kan du høre på noen andre utvalgte episoder: