Karstensens Skibsværft har tildelt Ålesund-selskapet Hydroniq Coolers kontrakt for å levere det skrogintegrerte kjølesystem til en ny pelagisk tråler som det danske verftet bygger for færøyske Christian í Grótinum P/f. Det opplyser Hydroniq Coolers i en pressemelding torsdag.

Selskapet holder til i Klaksvik på Færøyene og er eid av Kristian Martin Rasmussen med familie.

«Rack» sjøvannskjøler

Hydroniq Coolers skal levere selskapets «Rack» sjøvannskjøler til den nye pelagiske tråleren, som skiller seg fra andre marine kjølesystemer ettersom den er integrert i skroget under fartøyets hovedmaskinrom. Her reduserer kjøleren temperaturen til skipets hovedmotor og andre støttesystemer ved hjelp av sjøvann, men uten å ta opp verdifull plass i maskinrommet.

Den nye pelagiske tråleren, som skal hete «Christian í Grótinum», erstatter et nåværende fartøy med samme navn.

Bærekraftig fangst

Båten er designet av verftet i samarbeid med rederne med tanke på å utvikle et fiskefartøy som er i stand til å operere så bærekraftig som mulig med minimale utslipp per kilo fangst. Det inkluderer både nyutviklede og velprøvde løsninger for å levere et svært effektivt fartøy som er utstyrt med både elektriske vinsjer og fiskepumpesystemer.

– Å integrere sjøvannskjølerne i skroget under maskinrommet er mer energieffektivt enn andre løsninger. Det bidrar til lavere drivstofforbruk, lavere utslipp og lavere driftskostnader for rederen. Det er derfor enkelt å forstå hvorfor vår Rack sjøvannskjøler passer godt til denne trålerens miljøvennlige profil,, sier Hans Robert Almestad, salgs og markedsdirektør hos Hydroniq Coolers.

Bygges i Polen

Den nye «Christian í Grótinum» skal bygges ved Karstensen Shipyard Polen i Gdynia, mens utrustning og ferdigstillelse skal utføres ved selskapets verft i Skagen. Fartøyet er 89,35 meter langt og 17 meter bredt.

Etter planen skal tråleren leveres fra verftet i januar 2022.

Hydroniq Coolers skal produsere og sammenstille sjøvannskjølerne ved selskapets hovedkvarter utenfor Ålesund og levere det til Karstensens Skibsværft i Skagen.

Hydroniq Coolers er eid er eid av investeringsselskapet SMV Invest AS (tidligere Sperre Mek. Verksted AS). Navnet «Hydroniq» henspiller på temperaturregulering ved bruk av væske.