Kunstig intelligens og big data vil forandre produksjonen av fisk, ifølge administrerende direktør Sigurdur Olason i den islandske utstyrsleverandøren Marel.

– Nå har vi datakraften som trengs. Kompleksiteten i systemene øker. Det skjer et kvantesprang nå, sier Olason til Fiskeribladet.

Optimaliserer selv

Han ser for seg en fabrikk der all produksjon skjer ved hjelp av sensorer og ulike typer utstyr som kommuniserer med hverandre. 

– Teknologien er der ute, vi må ikke finne opp alt selv. Det er en stor verktøykasse vi kan hente fra, sier han.

Resultatet vil bli det han kaller smartere prosessering.

– Man gir kontrollen til systemet selv, og det vil selv optimalisere produksjonen, og gjennomføre ordrer. Den menneskelige interaksjonen vil skje gjennom overvåkning i kontrollrom, sier Olason.

Maskinlæring

Han var onsdag på sjømatmessen Nasf i Bergen for å snakke om bruk av Big Data i prosessering.

– Vi kan lære maskinene opp til å vurdere kvaliteten på fisken.

På sikt ser han for seg at dataene som samles i de ulike fabrikkene kan deles, slik at industrien får full oversikt over alt som er produsert hver dag, hvor mye som er blitt filet, hvor mye feilvare det har vært. 

Tror du bedriftene er klare for å dele denne typen data?

– Innen noen områder får de allerede i dag data slik at de kan se hvordan de produserer sammenlignet med resten av industrien, uten at de vet hvem som gjør hva. Dette blir en forlengelse av det.

Er på vei

Smartere fabrikker vil også kunne spesialtilpasse produkter etter etterspørselen, ifølge Marel-sjefen. På sikt vil forbrukerne kunne bestille det de vil ha via en app direkte til fabrikken, er hans spådom.

– Ser du for deg at fabrikkene vil bli helt uten folk?

– Der det er vanskelig å få tilgang på arbeidskraft, er det veien å gå. Andre steder kan det bli en kombinasjon.

Ifølge Olason er den første helautomatiske fabrikken rett rundt hjørnet.

– Hvor kommer den?

– Vi installerer allerede deler av dette flere steder i dag. Mulighetene er bygget inn i systemet. 

– Er dette noe sjømatindustrien er klar for?

– Ja, de er klare. Men det avhenger av hvor i verden du er. Det er et privilegium i å få jobbe med fisk, de liker å være «first movers».