Den nye teknologien vil føre til reduserte utslipp i form av redusert båttransport, økt effektivitet og forbedret fiskevelferd på grunn av mindre håndtering av fisken, melder NRS i en pressemelding onsdag.

– Nyskapende

Pilotprosjektet har vist at NRS kan øke effektiviteten og sikkerheten til sine arbeidere, opplyser selskapet.

– For kontinuerlig forbedring av bærekraft og økt sikkerhet jobber vi med ABB og Microsoft for nyskapende måter å oppnå mer på alle områder, sier Arve Olav Lervåg, konserndirektør for havbruk hos NRS.

PILOTPROSJEKT: Gjennom et pilotprosjekt med kunstig intelligens (AI) har ABB og Microsoft samarbeidet om en løsning med NRS for å produsere bærekraftig sjømat på en tryggere måte. Foto: ABB

KI og undervannskameraer

Teknologien utviklet av ABB og Microsoft kombinerer bruk av undervannskameraer og kunstig intelligens for å beregne biomasse og å telle fisk. Målet er å gi oppdrettsnæringen bedre kontroll på hva som er i hver enkelt merde ved hjelp av kontinuerlig overvåking av hva som er i merdene.

«I de røffe og til tider krevende omgivelsene for opprett i Nord-Norge, ønsket NRS å øke sikkerheten til de ansatte, redusere driftskostnadene og prioritere bærekraften i havbruk», viser selskapet til.